Lisas recept

Mat och bak

Citron Macarons

| 0 kommentarer

CItronmacarons. Foto: Lisa ErikssonGula, blå, lila, rosa, bruna. Macarons finns i alla tänkbara färger och smaker. Till påsk tyckte jag det passade bra att testa citron maracons. Jag tog genvägen och köpte färdigt mandelmjöl som du hittar i välsorterade matbutiker.

Mandelkakor

4 st äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel eller färdigt mandelmjöl
eventuellt några droppar gul hushållsfärg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efterhand.
  3. Tillsätt lite strösocker i taget och vispa till en toppig maräng, inte för hård.
  4. Tillsätt några droppar gul hushållsfärg.
  5. Sikta mandelmjölet och florsockret 2 gånger.
  6. Blanda försiktigt ner mandelmjölet och florsockret i marängen.
  7. Spritsa ut smeten i 50 rundlar, stora som 5 kronor, på en plåt, helst med silpat, men det går med bakplåtspapper också.
  8. Låt kakorna vila i minst 30 minuter, så minskar risken att de spricker i ugnen.
  9. Grädda kakorna i nedre delen på ugnen i cirka 12 minuter, de ska vara lite mjuka i mitten.
  10. Dra bort kakorna från plåten direkt och låt dom svalna.

Fyllning

100 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk pressad citron
ev några droppar gul karamellfärg

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser till en mjuk kräm.
  2. Spritsa ut krämen på hälften av kakorna och lägg över de andra som lock. Det går också att bre på fyllningen.

Kommentera

Obligatoriska fält *.