Lisas recept

Mat och bak

Porterstek

| Inga kommentarer

Det här receptet på porterstek är jag uppväxt med. Min mamma har alltid gjort den här steken som blir lika god varje gång. Jag gör alltid receptet på fransyska men det går lika bra med till exempel rostbiff.

Ingredienser

Fransyska eller rostbiff
1 flaska porter
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soya
1 tsk timjan
2-3 tärningar köttbuljong
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
2 klyftor vitlök
1 gul lök

Gör så här

  1. Dela vitlöksklyftorna i fyra delar.
  2. Dela löken i mindre delar.
  3. Låt alla ingredienser förutom steken koka upp i en stor kastrull.
  4. Lägg i steken och låt sjuda till steken har uppnått rätt temperatur. Jag gillar inte rött kött utan låter steken bli 75 grader.
  5. Linda in steken i folie och låt gärna steken vila minst 1 timme innan du skär upp den.

Sky

8 dl sky
2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Sila skyn genom en fiskmaskig sil. Mät upp 8 dl sky till såsen.
  2. Blanda ut 1 dl sky med vetemjölet.
  3. Blanda ner redningen med den övriga skyn.
  4. Låt såsen sjuda till den är lagom tjock.
Tips! Såsen går utmärkt att frysa in. Jag har alltid små burkar i frysen att ta fram till biffarna eller köttbullarna. 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.