Det här receptet på knäckebröd är min favorit. Första gången jag bakade det sa jag till mig själv – aldrig mer, men det var så himla gott så nu tänker jag istället att timmar av kavling och gräddning ger veckor av gott bröd :).
Ingredienser
- 25g jäst
- 5dl vatten
- 6,5g grovt rågmjöl
- 6,5dl vetemjöl
- 0,5tsk salt
- 0,5dl linfrön (hela)
- 2dl solroskärnor
- 2dl sesamfrön
Topping till utbakning:
- 1,5dl solroskärnor
- 1, 5dl sesamfrön
- 0,5dl linfrön
- flingsalt
Portioner: stycken
Instruktioner
- Lös upp jästen i vattnet. Häll i mjöl, salt och frön. Blanda ihop till en deg. Jag använder alltid ekologiskt och stenmalet mjöl och rågmjöl. Låt degen vila i 30 minuter.
- Blanda ihop fröna till utbakningen.
- Ta upp degel på mjölat bakbord. Dela upp degen i mindre bitar. Jag har delat degen i bitar om 20 gram och får då ut 72 stycken.
- Kavla ut så tunna plattor du kan. Pensla eller spraya bröden med vatten och strö på fröblandningen. Toppa med flingsalt efter tycke och smak. Låt jäsa i cirka 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Vänd på bröden och grädda ytterligare cirka 5 minuter. Håll lite koll så att de inte bränns! Brödet ska bli hårt och lite brunt.
Drivs avWP Ultimate Recipe