Ingredienser
Pate á choux-deg
- 125g vatten
- 125g mjölk
- 125g osaltat smör
- 150g vetemjöl
- 250g äggcirka 5 stycken
Chokladtopping
- 100g vatten
- 130g strösocker
- 220g mörk choklad70%
Fyllning
- 3dl vispgrädde
Portioner:
Instruktioner
Pate à choux-deg
- Sätt ugnen på 210 grader.
- Koka upp alla ingredienser till Pate à choux-degen utom mjöl och ägg. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar bubbla.
- Sikta ner mjölet i vätskan och rör kraftigt med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt röra tills smeten är kompakt och glansig och släpper från kanterna. Häll smeten i en ren skål.
- Vispa ihop äggen lätt. Blanda ner lite ägg i taget under kraftig omrörning. Varje ägg ska arbetas in ordentligt innan nästa tillsätts. När smeten rinner från sleven och får en näbbliknande form så har den rätt konsistens.
- Pudra över lite mjöl på ett bakplåtspapper. Häll degen i en spritspåse med en rund slät tyll och spritsa ut degen på bakplåtspapper i avlånga korvar. Eftersom de kommer att expandera under gräddningen är det viktigt att de inte spritsas för tätt
- Grädda dom i ca 30 minuter. Sänk värmen till 200 grader och öppna ugnsluckan så att ångan släpps ut. Grädda ytterligare ca 10 minuter.
Chokladglasyr
- Koka vatten och socker till chokladtoppingen i en kastrull. Dra av från plattan och låt svalna. Smält under tiden chokladen över vattenbad tills den har en temperatur på 40-50 grader.
- Tillsätt sockerlagen, lite i taget, i den smälta chokladen samtidigt som du rör kraftigt med en slickepott. Fortsätt på samma sätt tills all sockerlag är invispad i chokladen.
- Doppa varje Pate à choux i chokladen och låt stelna.
Drivs avWP Ultimate Recipe

