Det här receptet på baguetter kommer från Leila Lindholm som har döpt receptet till supergod baguett och de var verkligen supergoda. Krävs lite planering eftersom deg 1 gärna ska göras dagen innan. Degen är också väldigt lös och då menar jag så pass lös att jag inte kunde göra några rektanglar och vika ihop.
Ingredienser
Deg 1 (Surdeg)
5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
Deg 2
15 g färsk jäst 1/4 paket
3 dl kallt vatten
1 sats surdeg (se recept ovan)
1 msk salt
1 msk strösocker
8,5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt och sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor och/eller blå vallmofrö att strö över baguetterna.
Gör så här
- Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
- Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
- Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
- Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
- Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.
- Sätt ugnen på 240 grader.
- Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
- Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
- Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
- Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
- Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.