Lisas recept

Mat och bak

Skärgårdsvåfflan i Oxelösund

| Inga kommentarer

För att vara en våffelälskare är det väldigt konstigt att jag aldrig tidigare har besökt Skärgårdsvåfflan som bara ligger en timme bort. Under åren har jag gjort mina tappra försök att få med mig familjen, men de har alltid kostanterat att vi gör väldigt goda våfflor själva och därför kommer bli så besvikna, och de fick rätt, våfflorna blev en besvikelse. Hemma hos oss ingår belgiska våfflor i fredagsmyset på precis samma sätt som tacosen.

Skärgårdsvåfflan hittar du i Oxelösund. Det är lätt att ta sig med bil eller båt. Miljön är alldeles fantastisk. Med bord och bänkar utplacerade huller om buller är det bara att hitta sig ett ledigt bord och en ledig plats – i solen, i skuggan, på gräset eller på klipporna.

I anslutning till Skärgårdsvåfflan finns det en liten badplats för badsugna barn i väntan på att våfflorna ska bli klara.

Med tanke på att det var Corona-tider märks det att de har jobbat på att få det att flyta på så bra som möjligt. Redan när man har parkerat finns det tydliga instruktioner hur beställning går till ihop med menyer. Allt för att man ska vara så förberedd som möjligt när det är dags för min tur. En kö för beställning och en kö för uthämtning.

Möjligheterna att få exakt det just du älskar på din våffla är väldigt stor. Antingen kan du välja en våffla från menyn, på så sätt slipper du ha ångest över alla val du annars måste göra. Annars väljer du att kombinera din egen våffla med den topping som du älskar.

Så långt allt bra. Nu kommer det lite tråkigare. Som den våffelälskare jag är, så åkte jag i ärlighetens namn inte till Skärgårdsvåfflan för den fantastiska utsikten utan för att få äta vad jag hade hoppats på skulle bli den godaste belgiska efterrättsvåfflan som jag någonsin ätit. När det kommer till smaken och konsistensen på själva våfflan, så blev det en stor besvikelse.

Skärgårdsvåfflan använder samma smet till dessertvåfflorna och matvåfflorna. Praktiskt, absolut, men inte speciellt gott. De anser att det är ett strategiskt val och att man istället får toppa upp sin våffla för att få den så söt som man önskar. Något som kan tyckas vara bra för mig att känna till innan jag beställde min våffla och blev besviken. Jag beställde en våffla med vad jag trodde skulle vara färska jordgubbar. I efterhand har jag förstått att det var färska jordgubbar men tydligen använder de en maskin för att dela jordgubbarna vilket resulterar i att jordgubbarna blir väldigt blöta. Så pass blöta att jag trodde att de hade haft på marinerade jordgubbar eftersom min våffla var nerdränkt i jordgubbssaft. Tips är att kanske använda en sil för att få bort saften. Våfflan saknade söthet och var dränkt i jordgubbar och saften från jordgubbar vilket resulterade i att den blev helt soggy och tråkig direkt.

Matvåfflorna däremot var mer som jag hade förväntat mig. Här kom den osötade våffla mycket mer till sin rätt. Testade lax och räkor och de var helt ok.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.