Det här brödet är fantastiskt gott och fungerar både varmt och kallt. Receptet kommer från Leila Lindholm. Jag har flera gånger haft det med mig i picknickkorgen.
Ingredienser:
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2.5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
200 g mozzarella ost
200 g parmaskinka
1 näve blandade kärnfria oliver
1 kruka färsk basilika
Så här gör du:
- Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
- Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.
- Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
- Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Kavla inte, då trycker man ut all luft.
- Skiva mozzarellan och varva den med parmaskinka, oliver och basilika på degen.
- Pensla yttersta kanten på degen med vatten och rulla ihop och forma till en krans.
- Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.
