Lisas recept

Mat och bak

Getostcheesecake med kanderade valnötter

| Inga kommentarer

Botten

  • 300 skivor kavring
  • 100 gram smält normalsaltat smör

Gör så här:

  1. Smält smöret.
  2. Kör kavringen i en matberedare tills det är finfördelat.
  3. Blanda ihop smöret med brödsmulet.
  4. Tryck ut brödmassan i en form med avtagsbara kanter (alternativt en form med plastfolie i) och ställ i kylen för att stelna.

Getostmassan

  • 300 gram getost
  • 300 gram färskost
  • 2,5 dl gräddfil
  • 3 gelatinblad
  • salt och peppar
  • Eventuellt finhackad gräslök eller liknande

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Kör getosten och färskosten i en matberedare.
  3. Värm gräddfilen i en kastrull men inte så att den kokar.
  4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem ordentligt. Lägg dem i den varma gräddfilen så att de löses upp.
  5. Låt gräddfilen svalna något, och mixa sedan ner den i getosten till en jämn smet.
  6. Salta och peppra och lägg i eventuella örter.
  7. Häll massan över kavringsbotten och jämna ut med en palett eller slickepott. Ställ i kylen för att stelna, det kan ta några timmar.

Kanderade valnötter

  • En påse skalade valnötter
  • Flytande honung

Gör så här:

  1. Lägg valnötterna i en torr stekpanna, och rosta tills dom börjar få lite färg.
  2. Häll över honung och rör runt så att alla nötterna får ett litet lager honung runt sig.
  3. Häll av valnötterna på ett bakplåtspapper så att dom inte fastnar och låt de kallna.

Montering

  1. Ta ut getostcheesecaken ur kylen.
  2. Lossa kanterna försiktigt, och försök överföra pajen på en skärbräda.
  3.  Dela cheesecaken i lagom stora bitar med en vass kniv. Skölj kniven med varmt vatten emellanåt så fastnar det inte lika enkelt.
  4. Lägg en valnöt på varje bit och garnera med en timjans kvist.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.