Pavlova är en marängtårta som man kan fylla med olika typer av fyllning. Receptet på den här Pavlovan kommer från Per Morberg och recept.nu.
Tårtbotten
4 st äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizenamjöl
1 tsk ättikssprit (12 %)
Gör så här
- Sätt ugnen på 140 grader.
- Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
- Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl.
- Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter.
- Stäng av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten.
Lemon curd
3 citroner
4 dl strösocker
150 g smör
6 ägg
Gör så här
- Tvätta citronerna till lemon curden noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre.
- Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
- Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
- Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad).
- Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ åt sidan och låt svalna.
- Sila lemon curden genom en finmaskig sil.
- Förvara i kylskåpet i en tät burk.
Garnering
lemon curd
3 dl vispad grädde
färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär)
flagad mandel
florsocker
Gör så här
- Bred ut lemon curden på marängen.
- Vispa grädden lätt och bred ut över lemon curden.
- Dekorera med färska bär.
- Toppa eventuellt med flagad mandel.
- Avsluta eventuellt med att pudra florsocker över tårtan.