Lisas recept

Mat och bak

Pavlova med lemon curd (Per Morberg)

| Inga kommentarer

Pavlova är en marängtårta som man kan fylla med olika typer av fyllning. Receptet på den här Pavlovan kommer från Per Morberg och recept.nu.

Tårtbotten

4 st äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizenamjöl
1 tsk ättikssprit (12 %)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
  3. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl.
  4. Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter.
  5. Stäng  av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten.

Lemon curd

3 citroner
4 dl strösocker
150 g smör
6 ägg

Gör så här

  1. Tvätta citronerna till lemon curden noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre.
  2. Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
  3. Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
  4. Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
  5. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad).
  6. Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ åt sidan och låt svalna.
  7. Sila lemon curden genom en finmaskig sil.
  8. Förvara i kylskåpet i en tät burk.

Garnering

lemon curd
3 dl vispad grädde
färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär)
flagad mandel
florsocker

Gör så här

  1. Bred ut lemon curden på marängen.
  2. Vispa grädden lätt och bred ut över lemon curden.
  3. Dekorera med färska bär.
  4. Toppa eventuellt med flagad mandel.
  5. Avsluta eventuellt med att pudra florsocker över tårtan.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.